Echipe care au facut istorie

Pe parcursul anilor au existat multe echipe de fotbal fie la nivel national (cluburi) fie la nivel judetean (echipele din ligile judetene). Jocul bun,tacticile si conditiile de antrenament,si-au spus cuvantul de cele mai multe ori si nu a trecut mult timp pana la aparitia rezultatelor la nivel national dar si international.  Printe echipele de renume ale Romaniei punctam si noi cateva:  Steaua,Rapid,Dinamo,U Craiova si Poli Timisoara.
Steaua Bucuresti

Echipa fondata la 7 iunie 1947 care purta numele ASA Bucuresti (Asociatia Sportiva a Armatei Bucuresti).

Trofee castigate de Steaua Bucuresti

23 de titluri de Campioana a Romaniei:1951, 1952, 1953, 1956, 1960, 1961, 1968, 1976, 1978, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2001, 2005, 2006

20 de Cupe ale Romaniei:1949, 1950, 1951, 1952, 1955, 1962, 1966, 1967, 1969, 1970, 1971, 1976, 1979, 1985, 1987, 1989, 1992, 1996, 1997, 1999. Echipa Steaua a renuntat la trofeul Cupa Romaniei cucerit in anul 1988. In afara de aceasta finala, Steaua a fost prezenta de un total de 28 de ori in ultimul act al competitiei

5 Supercupe ale Romaniei:1994, 1995, 1998, 2001, 2006. In afara de cele cinci trofee castigate, Steaua a mai disputat alte doua finale ale Supercupei

Cupa Campionilor Europeni:1986

Supercupa Europei:1987

Finalista a Cupei Campionilor Europeni:1989

Finalista a Cupei Intercontinentale:1986

Semifinalista a Cupei Campionilor Europeni:1988

Semifinalista a Cupei UEFA:2006

Recorduri Steaua Bucuresti

Cea mai lunga serie de meciuri fara infrangere in campionat:104 meciuri (iunie 1986 – septembrie 1989) – record european

Cea mai lunga serie de meciuri fara infrangere pe propriul teren:112 meciuri (noiembrie 1989 – august 1996)

Cele mai multe goluri intr-un sezon:121 (sezonul 1988-1989) – medie de 3.55 goluri / meci

Cele mai multe titluri de campioana a Romaniei:23

Cele mai multe Cupe ale Romaniei:20

Cele mai multe Supercupe ale Romaniei:5

Cele mai multe campionate castigate la rand:6 (1992-93 – 1997-98), la fel ca echipa Chinezul Timisoara in anii ’20

Cea mai categorica victorie:12-0 cu CIL Blaj (10 iunie 1964, Cupa Romaniei)

Cea mai categorica victorie in campionat:11-0 cu Corvinul Hunedoara (7 decembrie 1988)

Cea mai categorica infrangere:0-7 cu ITA Arad (14 septembrie 1947, Divizia A)

Cea mai categorica victorie in cupele europene:6-0 cu BSC Young Boys (3 octombrie 1979, Cupa Cupelor)

Cea mai categorica infrangere in cupele europene:0-5 cu Montpellier (23 octombrie 1990, Cupa Cupelor) si Paris Saint-Germain (27 august 1997, preliminarii Liga Campionilor)

Jucatorul cu cele mai multe prezente in campionat:Tudorel Stoica, 368

Jucatorul cu cele mai multe goluri marcate in campionat:Anghel Iordanescu, 146

sursa: SteauaFC


Rapid Bucuresti

Echipa infiintata la 25 iunie 1923

Palmares:

– trei titluri de campioană a României: 1967,1999 şi 2003

– de 14 ori vicecampioană a României: 1937, 1938, 1940, 1941, 1949, 1950, 1964, 1965, 1966, 1970, 1971, 1998, 2000 şi 2006
– alte şapte clasări pe podium (locul 3): 1948, 1961, 1968, 1996, 2002, 2004 şi 2008
– 13 Cupe ale României: 1935, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1942, 1972, 1975, 1998, 2002, 2006 si 2007
– patru Supercupe ale României: 1999, 2002, 2003 si 2007
– câştigătoare a Cupei Basarabiei (1942), un campionat naţional nerecunoscut însă oficial
– câştigătoare a Cupei Primăverii (1957), altă întrecere la nivel naţional, nerecunoscută oficial, menită să înlesnească trecerea de la un sistem competiţional (primăvară-toamnă) la altul (toamnă-primăvară)
– câştigătoare a Cupei Ligii (1994)

– prima echipă românească ajunsă în finala unei competiţii europene inter-cluburi: Cupa Europei Centrale (1940 – finala cu Ferencvaros Budapesta nu s-a mai disputat din cauza războiului)
– cel mai lung parcurs european al unei echipe româneşti într-o competiţie continentală intercluburi: 16 meciuri in Cupa UEFA 2005-2006
– calificari in sferturile de finală ale Cupei Cupelor (1972-1973) şi Cupei UEFA (2005-2006)
– câştigătoare, de două ori, a Cupei Balcanice intercluburi: 1965 şi 1966
– câştigătoare a Campionatului European Feroviar: 1968
– o participare în Cupa Campionilor Europeni: 1967
– două participări în Liga Campionilor: 1999 şi 2003
– trei participări în Cupa Cupelor: 1972, 1975 şi 1998
– unsprezece participări în Cupa UEFA: 1968, 1969, 1971, 1993, 1994, 2000, 2001, 2002, 2005, 2006 si 2007
– cinci participări în Cupa Intertoto: 1989, 1991, 1992, 1993 şi 1997

sursa FcRapid

 

Dinamo Bucuresti

Echipa fondata in anul 1948

Dinamo a castigat 18 titluri de campioana a Romaniei:

1955-1956, 1961-1962, 1962-1963, 1963-1964, 1964-1965, 1970-1971,

1972-1973, 1974-1975, 1976-1977, 1981-1982, 1982-1983, 1983-1984,

1989-1990, 1991-1992, 1999-2000, 2001-2002, 2003-2004, 2006-2007,

Dinamo a castigat de 12 ori Cupa Romaniei:

1959, 1964, 1968, 1982, 1984, 1986, 1990, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005.

Dinamo este prima echipa romaneasca participanta in Cupa Campionilor Europeni, editia 1956

* Dinamo este prima echipa romaneasca care s-a calificat in semifinalele Cupei Campionilor Europeni, editia 1983-1984, si in semifinalele Cupei Cupelor, editia 1989-1990.

* Jucatori dinamovisti desemnati „Cel mai bun fotbalist al anului”:

Florea Dumitrache:1968,1969

Cornel Dinu:1970, 1972 si 1974

Dudu Georgescu:1976

Dorin Mateut:1988

sursa:FcDinamo

 

Poli Timisoara

Echipa fondata in 1921. Palmares:

Liga I
Locul al doilea (2): 2008-09, 2010-11
Cupa României
Câștigătoare (2): 1957-58, 1979-80
Finalistă (6): 1973-74, 1980-81, 1982-83, 1991-92, 2006-07, 2008-09
UEFA Europa League
Faza grupelor (1): 2009-10
Cupa UEFA
Turul al doilea (2): 1990-1991, 1978-1979
Liga Campionilor
Baraj de calificare (1): 2009-10
Turul al treilea (1): 2009-10

Meciuri disputate în cupele europene
Liga Campionilor
Sezon Fază Scor Adversar
2009-2010
Turul al treilea 0-0; 2-2 FC Șahtior Donețk
Baraj de calificare 0-2; 0-0 VfB Stuttgart
Cupa UEFA
2008-2009 Turul întâi 1-2; 0-1 Partizan Belgrad
1992-1993 Turul întâi 1-1; 1-4 Real Madrid
1990-1991 Turul întâi 2-0; 0-1 Atlético Madrid
1990-1991 Turul al doilea 2-0; 0-7 Sporting Lisabona
1978-1979 Runda întâi 2-0; 1-2 MTK Budapesta
1978-1979 Runda a doua 2-0; 1-4 Honvéd
Liga Europa
2009-2010
Grupe
1-2; 0-0 Ajax Amsterdam
0-0; 1-3 Anderlecht Bruxelles
0-3; 2-1 Dinamo Zagreb
Cupa Cupelor
1981-1982 Calificări 2-0; 0-5 Leipzig
1980-1981 Runda întâi 1-0; 1-2 Celtic Glasgow
1980-1981 Runda a doua 1-0; 0-4 West Ham United

sursa:Wikipedia

Universitatea Craiova

Echipa infiintata in anul 1948. Palmares:

ˇ Prima echipa romaneasca ajunsa in semifinalele unei cupe europene! (UEFA, 1982/83)
ˇ Prima echipa romaneasca ajunsa in semifinalele Cupei UEFA! (1982/83)
ˇ Prima echipa romaneasca ajunsa in sferturile Cupei Campionilor Europeni! (1981/82)
ˇ La campania reusita de calificare la CE 1984, prima la un mare turneu final dupa 14 ani si prima la un turneu final al CE, Universitatea a furnizat 14 jucatori lotului national!
ˇ Prima echipa romaneasca care a eliminat una din Anglia! (Leeds FC, 1979)
ˇ Prima echipa romaneasca care a eliminat una din Germania! (1FC Kaiserslautern, 1983)

ˇ Cel mai bun loc ocupat: 1 (campioana nationala), in editiile 1973/74, 1979/1980, 1980/81, 1990/91.
ˇ Cele mai multe victorii intr-o editie de campionat: 22 (1990/91, campioana nationala, antrenor Sorin Cartu)
ˇ Cele mai multe goluri inscrise intr-o editie de campionat: 83 (1994/95, vicecampioana, antrenor Victor Piturca)
ˇ Cea mai categorica victorie in divizia „A”: Universitatea Craiova – Poli Timisoara 8-0 (2 aprilie 1983)

ˇ Primul joc oficial: 5 septembrie 1948, in campionatul judetean cu echipa din Filiasi, sub denumirea UNSR Craiova.
ˇ Prima victorie in divizia „A”: 1 noiembrie 1964, Universitatea Craiova – Rapid Bucuresti 1-0 (Onea ‘36)
ˇ Prima oara lider: 9 noiembrie 1966 (editia 1966/67), dupa o victorie cu 1-0 cu Petrolul Ploiesti, campioana tarii! (gol Ion Oblemenco)
ˇ Prima oara campioana de toamna: 1966/67, avand golaveraj negativ, 18-19Craiova :-)
Linia de clasament: 13 8 1 4 18-19 17p! La final, locul 3, iar Nelu Oblemenco a cucerit primul sau titlu de golgheter al Romaniei!

ˇ Cele mai importante meciuri: Universitatea Craiova – Benfica Lisabona 0-0, 1-1, semifinalele Cupei UEFA (6, 20 aprilie 1983)
ˇ Cel mai mare scor inregistrat intr-o finala de Cupa Romaniei: Universitatea Craiova – Poli Timisoara 6-0 (1981)
ˇ Cei mai multi jucatori in primii 10: In 1982, 7 jucatori de la Universitatea au fost intre primii cei mai buni 10 jucatori romani

ˇ Jucatorul cu cele mai multe prezente: Costica Stefanescu 378.
ˇ Jucatorul cu cele mai multe goluri: Ion Oblemenco 170.

Palmares:
Campioana a Romaniei (4)   1973-1974
1979-1980
1980-1981
1990-1991
Vice-Campioana a Romaniei (5)   1972-1973
1981-1982
1982-1983
1993-1994
1994-1995
Castigatoare a Cupei Romaniei (6)   1976-1977
1977-1978
1980-1981
1982-1983
1990-1991
1992-1993
Finalista a Cupei Romaniei (5)   1974-1975
1984-1985
1993-1994
1998-1999
1999-2000
Locul in clasament – All time   4. 1232 576 254 402 1914-1386  1518p
CCE – Sferturi (1981-1982)   Universitatea Craiova – Bayern  Munchen 0-2 (0-2)
Bayern Munchen – Universitatea  Craiova 1-1 (1-1)
Cupa UEFA – Semifinale (1982-1983)   Benfica Lisabona – Universitatea  Craiova 0-0 (0-0)
Universitatea Craiova – Benfica  Lisabona 1-1 (1-0)
  • Campioana Romaniei (4 ori): 1974, 1980, 1981, 1991
  • Vicecampioana Romaniei (5): 1973, 1982, 1983, 1994, 1995
  • Ocupanta locului III (7): 1967, 1975, 1977, 1984, 1986, 1990, 1993
  • Castigatoarea Cupei Romaniei (6): 1977, 1978, 1981, 1983, 1991, 1993
  • Finalista a Cupei Romaniei (5): 1975, 1985, 1994, 1998, 2000
  • Semifinalista a Cupei UEFA: 1983
  • Sfertfinalista a CCE: 1982

Singura echipa romaneasca ajunsa in semifinalele Cupei UEFA!

La campania de calificare la CE 1984, prima la un mare turneu final dupa 14 ani si prima la un turneu final al CE, Universitatea a furnizat numai putin de 14 jucatori lotului national!

sursa:UniversitateaCraiova.ro

Anunțuri

Posted on 5 Februarie 2012, in echipe, Inceputuri and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: