Suporteri versus Ultrasi versus Huligani

Inca de la „debutul” fotbalului in Romania au aparut si persoane care au mers sa priveasca diversele competitii pe care acest sport le aducea nou in tara. Acestia mergeau in numar mare pentru a sustine echipele pe care le iubeau. A fost de ajuns ca fotbalul sa creasca in inima romanului pentru ca „persoanele care merg la meci” sa fie numite suporteri,ultrasi sau huligani. Deoarece am fost numit huligan vreau sa explic ce inseamna aceste cuvinte in cele de mai jos.

SUPÓRTER, suporteri, s.m. Susţinător, simpatizant al unui sportiv sau al unei echipe sportive. – Din engl., fr. supporter.

Deci, prin definitie, un suporter este un simpatizant al unui sportiv sau al unei echipe sportive. Odata cu derularea tuturor competiilor aparute in fotbal,au aparut si un alt fel de „sustinatori”,numiti si ultrasi.

Ultrasi – sunt un tip de fani ai sportului renumiți pentru sprijinul lor fanatic și coregrafiile elaborate.Tendințele comportamentale ale grupurilor ultras includ utilizarea de rachete de semnalizare (în principal în coregrafia tifo), suport vocal în grupuri mari și afișarea de bannere pe stadioanele de fotbal, toate fiind concepute pentru a crea o atmosferă care încurajează echipa proprie și intimidează echipa și suporterii adverși. Spre deosebire de suporterii obișnuiți, un grup ultras obișnuit este organizat independent față de club.

Deci la simpla analiza,si suporterii si ultrasii sunt sustinatori (in cazul nostru ai unei echipe de fotbal) care se „manifesta” cum se pricep mai bine. Din punct de vedere al definitiei din vocabular,un suporter poate fi numit si ultras si viceversa.

Dar mai exista si un al treilea fel de „sustinatori” si anume huliganii.

HULIG’AN, huligani, s.m. Persoană care comite acte de |huliganism||. – Din rus. huligan.
hulig’an s. m., pl. hulig’ani

Deci un huligan,prin definitie,este o persoana care comite vuluntar acte de huliganism. In acest caz un om care merge la stadion pentru a-si sustine echipa favorita (ultras sau suporter) nu poate fi numit huligan.

In concluzie un huligan nu poate fi numit ultras sau suporter al unei echipe in contextul in care,el (n.r. huliganul) merge la stadion pentru a comite acte de huliganism si nu pentru a sustine echipa respectiva.

Reclame

Posted on 5 februarie 2012, in echipe, Inceputuri and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: